یک کارشناس حوزه نفت معتقد است: «ادعای ۴۴۰ درصد افزایش فروش نفت در گزارش تفریغ بودجه شش ماهه نخست ۱۴۰۱ که به تازگی از سوی دیوان کل محاسبات کشور منتشر شده، کمی عجیب به نظر میرسد.»
هفته گذشته گزارش تفریغ بودجه شش ماهه ۱۴۰۱ از سوی دیوان محاسبات کشور به مجلس ارائه شد که در توضیح ابتدایی آن به افزایش ۴۴۰ درصدی فروش نفت اشاره شده است. در همین زمینه هادی موسوی، کارشناس و فعال حوزه نفت در گفتوگو با فراز درباره واقعی بودن این عدد گفت: «برای بررسی این عدد باید چند نکته را در نظر گرفت. نخست اینکه اگر گزارش دیوان محاسبات را نسبت به دوره مشابه سال گذشته مد نظر قرار داده شود، تا حدی میتوان گفت که میزان درآمد افزایش پیدا کرده است چرا که ملاک آن گزارش، اواخر دولت قبل بوده و کسی پیگیر افزایش فروش نفت نبوده است. از سوی دیگر موضوع جنگ اوکراین مطرح نبوده و افزایش قیمت نفت در پی آن را نداشتیم.»
این کارشناس حوزه نفت تاکید کرد: «قیمت جهانی نفت از سال گذشته تاکنون 30 درصد، قیمت دلار 25 درصد و تولید نفت ایران حداکثر 10 درصد افزایش پیدا کرده است. با هر فرمولی این اعداد را محاسبه کنیم به 400 درصد افزایش نخواهیم رسید. از سوی دیگر صادرات نفت ایران به چین تا پیش از جنگ اوکراین به 840 هزار بشکه در روز هم رسیده اما اکنون در بهار امسال به 570 بشکه رسیده است.»
این فعال کارشناس حوزه نفت افزود: «از نظر اوپک ما افزایش تولید آنچنانی نداشتیم و فقط همان دلایل مطرح شده میتواند به افزایش درآمد نفتی منجر شود که با توجه به دادههای در دسترس، باز هم عدد ۴۴۰ درصد عجیب به نظر میرسد.»
موسوی با بیان اینکه احتمال اینکه دولت یک کار حسابداری در محاسبه عدد فروش نفت انجام داده باشد وجود دارد، گفت: «امکان دارد دولت عدد نفت و میعانات گازی که روی دریا قرار دارند را محاسبه کرده و به ازای آن از بانک مرکزی ریال دریافت کرده باشد. در حقیقت آنها را فروخته شده در نظر گرفته با فرض اینکه در آینده فروش خواهند رفت و با ملاک قیمتی مبلغی را به صورت علیالحساب از بانک مرکزی دریافت کرده است که این موضوع طبیعتا به تورم بیشتر میانجامد چرا که ریال بدون پشتوانه در حال چاپ شدن است.»
ویدیو:
سرنوشت دختر علوم تحقیقات
در دارالخلافه با بهزاد یعقوبی
مرز حریم خصوصی و عرصه عمومی کجاست؟